Wednesday, June 3, 2009

Rumah Hantu

Seksyen 13 Shah Alam,ada satu rumah banglo besar usang seperti ditinggalkan..
rumput-rumput tumbuh meliar menutupi rumah tersebut..
semak-semak menutupi laman rumah itu,seperti sebuah rumah usang lama
di dalam hutan nusantara..kabus tebal menambah kan seram rumah itu..
(nak lagi jelas tgk cerita hantu nusantara,lebih kurang lah rumah tu)
orang kampung(kadang-kadang orang bukan kampung) sering bercerita
mengenai rumah itu,mereka sering melihat kelibat seorang wanita yang
berpakain serba putih mundar mandir di kawasan rumah itu..
apabila ada je orang melalui rumah itu,mereka akan sering diganngu dengan
pelbagai gangguan..ada yang terdengar suara perempuan menjerit...
ada yang terdengar suara bayi menangis...ada yang terdengar bunyi rantai besi diseret..
sreeet...sreeeeettt.....sreeeeetttt.....
SERAM!


beberapa tahun yang lalu....

Aziz seorang buruh binaan

Aziz: Nazrin,kau ada dengar tak,kita mungkin diberhentikan kerja...

Nazrin: hah??nape plak???

Aziz:Yelah,dengar kata tuan rumah ni jatuh bankkrap,dia dah takde duit nak bayar majikan kita lagi,
jadi projek ni tergendala la..aku rasa mungkin stop terus kot...

Nazrin:ishhhhh!!bodoh betul lah..dah tau nak bankrap tak payah la ngade-ngade nak buat rumah besar-besar!!
skarang dah menyusahkan kita...

Aziz:bodoh!manalah dia taw dia nak bankrap time dia nak buat rumah ni...

Nazrin:Abes tu rumah ni tinggal camtu la??lagi sikit je nak siap...

Aziz:hurmmmmm...abes tu nak bwat camne..

Nazrin:aku ada satu idea...hahahahaha

Aziz:pasal kau gelak??bongok....

Nazrin:idea aku ni kelakar,aku rasa kau kena ikut aku kali ni..

Aziz:idea apa???

Nazrin:esok kita pegi beli baja rumput liar,pastu kita tabur kat halaman rumah ni...

Aziz:hah??apsal pulak??

Nazrin:Kita tabur,pastu lagi setahun mesti rumput ni dah tumbuh liar sekeliling rumah ni,mesti macam hutan
pastu,kau dan aku sebarkan cerita yang bukan-bukan pasal rumah ni..
mula-mula kau cerita kat orang kampung,pastu kat budak-budak,kau post kat blog ke..
pasni rumah ni mesti femes beb!!

Aziz:hahahahahahahahahahahahaha..aku dah dapat dah idea kau ni,aku setuju!!

Nazrin:bagus!!hahahahaha

p/s:sampai hari ni Aziz dan Nazrin ketawa terbahak-bahak,puas dengan hasil kerja mereka...

11 comments:

patungcendana said...

huh...tak best langsung jadi pengomen pertama...

kenapa kalau hantu mesti wanita....stereotype tu...

kau mesti nazrin kan...sebab dia ada blog...hehehe...

patungcendana said...

re:...

aku tak tahu...aku tak kenal orang2 KL...hehe

WanHidayat said...

Mdm: Hahahaha....soklan yang klise!...kenapa hantu mesti pempuan...

Pempuan jea kot yang suka rambut panjang!

Bongok juga jawapan aku kali nih!

patungcendana said...

dayat...

dia tak kata pun hantu tu rambut panjang ke pendek...

tu lagi satu stereotype...kalau hantu mesti rambut panjang...:-P

susah lah macam tu...kalau kereta aku rosak kat highway tengah2 malam...sure takde orang nak berhenti tolong...perempuan berambut panjang tahan kereta tengah2 malam...huhuhu

aloy_paradoks said...

kenapa hantu mesti perempuan?
La senang je?
tu pun tak tau ke?

paiseh said...

tu laa..
ka skolah dia ta' mau...
skang dah bodoh..

bias® said...

seram nyer! atut! atut!

Dark Ray said...

hantu pun nak rumah besar sekarang..
seiring dengan peralihan zaman..
rumah flat tak pandang langsung..

en.Adam said...

patungcendana~
hahaha
terima kasih menjadi pengomen pertama!
:-D

aku tak berniat nak streotype,tapi
kalau hantu wanita,lagi ramai orang berminat nak tgk dari hantu lelaki,xde nafsu..hehe

eh,zaman sekarang semua dah ada blog lah..

wanhidayat~
sekarang perempuan rambut pendek,
laki pulak yg suka rambut panjang

aloyparadok~
aku pun tak tau???

paiseh~
hahahaha
sekolah jauh sangat dari rumah
susah nak pegi bro..

bias~
BOOOOO!!!
ha takut takut!

dark ray~
rumah flat hantu yg takde class
x stailo bro..

zul hafixi said...

akoo kat s.alam ari tu ade makcik offer umah sewa kt s2.. rm50 je bulan2... tapi berhantu la... akoo kesah tapi kawan aku x kesah sebab die pon da cam hantu...

en.Adam said...

zul hafixi~
ohhh ada satu rumah kat s.2
aku rasa tu pun kerja nazrin
dan si Aziz tu..baek kau sewa rumah tu..murah je beb..hehehe