Tuesday, November 4, 2008

yang penting ikhlas....

Tarikh:Aku lupa
Pada hari tersebut aku ada seekor test yg perlu dihadapi,seperti biasa Pn.Kd mengarahkan kami keluar kelas,bwat bodoh!!(tue ak sorang je)..sedang enak Pn.Kd menyusun kedudukan kami(supaya kami lebih bermaruah),aku seperti biasa,seorang studen yg observen,aku perhatikan semua rakan2 sekelas aku masih lagi terkial-terkial membelek nota-nota,buku teks,catatan kaki,toyol dan so on sambil tggu giliran mask ke dalam(dah nak masuk dewan dah oi!!!)..
Tapi,macam biasa aku dan seorang kawan aku, Farud yg paling relaks,bertenang,clearkan minda,maklumlah org dah ready,bwat apa nak baca2 lagi??(sbenarnye mmg dah giv up)..
Sambil aku enak mengelamun jauh pasal part,tiba2 terngiang2 suara Farud memulkan
perbualan..........

Farud: Weyh, macammane ni??aku x baca apapon..kau ada toyol x???
Adam: Aku???aku mengharapkan kau nih??x kan xde toyol kot???
Farud:Mana ada,aku x sempat nak menurun smalam ..dah la x baca pape..
aku bukan x nak baca,tapi......
Adam:Gapo??
Farud:Aku dah baca.aku dah cuba sedaya upaya..tapi susah nak masuk dalam kepala
otak aku ni..macam mane ha??

serentak dengan itu,aku menarik nafas aku dalam2,lalu aku menghebuskan nafas plahan2...
dengan lagak bagai seorg pakar motivasi aku memulakan monolog aku....

Farud,kamu ni bermasalah,aku dah lama perhatikan kau,dari dulu lagi,kau asyik luahkan perasaan kat aku kan,kau kata kau blaja,tapi x penah2 masuk apatah lagi melekat dalam kepala kau,memang mustahil lah...akibatnya,pelajaran kau merosot..sape susah??
Farud,dengar sini...bkan otak kamu yg bermasalah..setiapa insan dilahirkan di bumi ini dikurniakan degn satu tubuh badan yg sihat dan juga akal fikiran yg waras..senang cite kau x bodoh la..yang sebenarnye Hati kau tue yg bermasalah(selain masalah rokok)..kau belajar memanglah rajin,tapi tengoklah,kau blajar x IKHLAS,kau belajar semata2 utk jawab test,kau belajar semata2 nak jwb exam...x elok macam tue..kita kalau nak belajar,yang penting kita kena ikhlas..betul,Hati tue kena ikhlas,belajar bukan tujuan utk masuk test je....kte belajar ni kerana ilmu,kita belajar kerana kita dahagakan ilmu tue,ilmu yang kita belajar tue bkan semata2 untuk diluahkan dalm peperiksaan je,ilmu tu jugak lah yang akan membimbing kita di kemudian hari(cheewaaaahhh)..Ingat farud,belajar ikhlas,barulah benda tue boleh lekat dalam hati dan minda kita..jangan jadi macam diaorg nih,msa nak masuk exam baru terngadah-ngadah nak tgk nota,nak hafal tue,nak hafal ni,selit nota tu,selit nota ni(x bermaruah),dieorg blaja semata nak masuk exam,lepas tue semua ilmu yg dierg dapt diorg lupa!!X IKHLAS tue!!nak blaja ke apa???baek x payah masuk u kalau statkat blaja camtue!!x hormat ilmu!!...
dengar ye farud....IKHLAS!!insyallah kalau kamu ikhlas blajar,nescaya ilmu tue x akan tinggalkan kita........(nilah monolog paling pangjang dlm idup aku)

Farud:ye.......aku insaf
Adam:igt IKHLAS!!

p/s:aku fail test aritu sebab x ikhlas....

2 comments:

aloy @ nurul said...

yang penting bermaruah.

en.Adam said...

itu lagi penting bai!!
tapi keihklasan pon pntg gak..