Saturday, May 9, 2009

aku seorang pencinta alam

(tengah malam)
Dalam kereta Kancil,aku memandu ke kolumpo..
Zamani di sebelah aku
dibelakang sibuk menempah nama di neraka
pasangan belangkas Zambry dan Zaiton
sedang enak melayan nafsu dan cinta
aku sekadar melihat dan menelan air liur..
Zamani menyeluk poket seluarnya
mengeluarkan sekotak Marlboro Light..
berkerut dahi Zamani rokok tinggal sebatang..
di ambil rokok yang sebatang itu dan dinyalakan..
aku bukak tingkap,takot pasangan tadi yang mabuk
cinta mabuk asap pulak nanti...
perlahan-lahan si Zamani menyedut asap Marlboro itu
kemudian menghembus ke luar tingkap...
8 minit berlalu,rokok Zamani dah sampai ke filter..
dimasukan puntung rokok ke dalam kotak rokok tadi
kemudian dibaling keluar tingkap tanpa ada rasa bersalah pun..
aku tersentap!!suka hati dia je baling sampah keluar tingkap
macam tu je???dengan nada yang amarah dan nasihat
"kau ni Zamani,tak tahu ke alam ini semakin tenat dan sakit,kau buang
sampah tadi merata-rata seumpama kau membunuh alam!!!tu tak kira bab
asap rokok kau lagi,lain kali simpan dulu dalam keta,nanti dah sampai kita buang la"
(aku berbicara dengan panjang lebar lagi pasal alam ini,tak payah aku perincikan ,gerenti korang bosan)
Zamani mengangguk dan senyum sinis..
sambil mennoleh ke belakang keta dan berkata
"patutla kat belakang keta kau ni penuh dengan sampah,kau pencinta alam rupanya...."

26 comments:

patungcendana said...

oh...ok...

re:...rama2 pun sama macam orang ke...suka yang manis2 saja...:-D

patungcendana said...

re:...re:rama-rama macam orang kelantan,suka yang manis-manis..hahaha

orang kelantan?...erk...kau bukan orang kelantan kan? ahaha

Dark Ray said...

gua rasa dunia ni belum langsaikan hutangnya dengan kita

en.Adam said...

dark ray:gua rasa alam ni ada hutang dengan shai...crocs satu!!

a.b geldofg said...

pokek aku adalah tong sampah aku

thap iq sesorg boleh dilihat dari gelagat

walau masuk uni...tk msti iq bgus

en.Adam said...

ab:aku setuju ngan kau bro..
orang kampung terpedaya,masuk uni je
mesti orang igt iq tinggi,padalah pegi uni
blaja pun tak ikhlas..

cakap saja tak guna,mesti berserta tindakan!

p/s:poket aku juga tong sampah aku

a.b geldofg said...

itulah bro
buat jmbatan roboh
buat jln sbulan blubang
ada dktor ttinggal gunting dlm perut pesakit
ada pakar jiwa yg sakit jiwa
ada mteri suka bnda ghairah

patungcendana said...

re:...orang kelantan tu macamane???
kau rasa aku ni org kelantan???
ahahahah

kau ni...aku tanya kau...kau tanya aku semula...

mana la aku tahu orang kelantan macam mana...aku tak ramai kenal orang kelantan...lagi pun nanti dikata stereotype pulak...huhuhu...

tapi rasa aku...kau bukan orang kelantan...kan?...kan?...kan? :-)

en.Adam said...

ab: buat jalan berlubang

patungcendana said...

re:...sah2 la kau orang kelantan...hehehe...:-)

dari lepas spm sampai sekarang di Shah Alam...jiwa kau dah jadi jiwa metropolitan ke? :-)

shitagi said...

zaiton single tak skang? aku nak masuk line.

en.Adam said...

shitagi:zaiton one night stand,kau nak no dia??

patungcendana said...

re:...metropolitan aku tak suke sgt,tapi internet dan blog aku suka!:-)

tapi kau tinggal di tengah2 kota metropolitan...

erk...one night stand tu apa? :-D

patungcendana said...

re:...one nite stand...

hahaha...ni mesti pengaruh cerita ghairah ab geldofg...

erk...lari!!!!!!

ps...aku baru perasan...kau minat pop art ke?

patungcendana said...

re:..ab lucah!!!hahahaha
lari pada ab!!

jom...kita lari dari ab geldofg

ab sure tak leh kejar nya...dia tak kuat lari...hahahahaha

pop art...

aku tak tahu sangat pasal pop art...

tapi sebab aku ajar subject critical thinking thru literature...
dan salah satu topic under literature ialah pop culture...pop art termasuk bawah tajuk ni...

maka...maka aku kena lah familiarkan diri aku dengan pop-art ni...kalau tak macam mana nak ajar kan?

interesting gak pop art ni...

tapi cuma beri info secara am je la...just so dia orang at least tahu apa itu pop art dan siapa pelopor2 nya...

semester depan pun aku still kena ajar subject ni...so aku still kena cari info pasal pop art...kau ada?

patungcendana said...

re:...pop art...

aku pun bukan mengkaji dgn mendalam...ini cuma sub-topic je...

cuma kena tahu la sikit2...nanti students tanya soalan aku tak leh jawab pulak...huhuhu.

macam kau la...at least kalau dia tengok lukisan dan boleh identify itu sebagai pop art...pun dah ok...

re:...lagi satu..
ab dah tua..
gerenti tak larat nak kejar kita

lariiiiiii......
hahah

kau sure ke ab geldofg dah tua...

rasa aku, aku lagi tua dari dia...walaupun aku nampak lebih muda ...hehehe

tapi...yang pasti...dia baru tarik nafas nak berlari...kita dah 500 meter di hadapan... :-D

patungcendana said...

re:..pop art...

ya...kalau dia orang berminat...aku suruh cari info sendiri la pulak...aku sekadar exposekan dia orang je...

re:...ab tak tua ke??
mungkin ab ni boroi kot..
hahahah
mintak2 ab tak perasan kita ngumpat pasal dia
shhhhhhhh
:-D


ab geldofg tak kisah nya...dia professional...dia sure faham ini sekadar gurauan maya...kan ab?...huhuhu....lari!!!!!

patungcendana said...

re:...ye,lupa plak ab ni seorang bloger
profesional...ab jangan marah!sekadar gurauan
maya..

..lari laju-laju!!...

ps:bosan dihujung minggu.....


confirm kau memang bosan tahap dewa...

semua komen kau jawab dengan kadar segera...ahahaha

takpe...nanti kita sama2 minta maaf dari ab geldofg..ok...pastu kita lari sejauh mungkin...

tapi rasa aku...ab akan kata...lagi banyak kau orang mengumpat pasal aku lagi bagus...banyak pahala aku dapat...hehe

aloy_paradoks said...

pinjam kete nanti?

aloy_paradoks said...

Patung:
adam ni budak kelantan yang tanak mengaku kelantan....

en.Adam said...

aloy~kau nak kete apa???

patungcendana said...

aloy

pasal dia tak nak mengaku?


en_Adam

kau nak aku translate ke bahasa apa?

patungcendana said...

oh...ada dictionary rupanya...ahahahaha...lari!!!!!!

aloy_paradoks said...

satu entry sebulan,,,

en.Adam said...

barulah rare bro!!!

patungcendana said...

en.Adam

sila updatekan blog anda sebelum tarikh luput...ahahahaha