Wednesday, February 18, 2009

gelap.......

ketika aku di sekolah..
mereka yang berpelajaran tinggi itu
selalu menasihati dan memberi peringatan
supaya jangan menyempitkan minda aku..
sentiasa berfikiran luas..jangan jadi katak bawah
tempurung lah dan macam2 lagilah..
sampai sahaja aku di menara gading ini
perkataan yang sama juga sering diulang2..
buka lah fikiran mu!kita melayu kalau nak berjaya
kena fikir luas,fikir lain daripada yang lain..
pastu mereka ada tambah satu perkataan lagi dalam otak aku
katanye "think oustide the box"..fuh sedap ayat tu..
tapi bila aku mula berfikiran luas....
bile aku mula berfikiran diluar kotak...
bila aku cuba untuk menjadi diri aku,
bila aku cuba lain dari orang lain,bila perbuatan aku lain dari amalan traditional mereka..

tiba-tiba aku dibangkang pula??tak pasal2 aku kena naik mahkamah ciptaaan mereka untuk mengutip dana dari pelajar yang sememangnye dah tak berduit ni..kenapa aku dibangkang pula??
sedangkan dahulu mereka lah yang suruh aku "think outside the box"?
apa salah aku??
katanya cara aku berpakain tidak mengikut sahsiah rupa diri..
tak mengikut adat ketimuran..
tak mengikut undang-undang ciptaaan manusia???
padahal apa yang aku lakukan hanyalah nemjadi diri aku sendiri..
aku cuba untuk mencari seseuatu yang lain daripada orang lain..
aku cuba untuk berfikiran luas,seperti yang mereka laungkan sebelum ini...
aku cuba menjadi katak diluar tempurung tapi....
akhirnya mereka tangkap aku kembali dan cucuk hidung aku dengan tali lembu dan suruh aku kembali ke jalan yang benar.....mereka lebih gemar aku menjadi lembu daripada menjadi katak di luar tempurung yang mempunyai minda yang lebih luas dan terbuka...


p/s:teringin sangat untuk keluar dari tempurung yang dicipta oleh mereka ini....

3 comments:

ab geldofg said...

akal adalah ciptaan allah

aloy_paradoks said...

semua orang sembang je lebih,,think out the box la konon,,,
nak buat event gempak sikit,, tak boleh.. nak buat teater lain macam sikit,,,tak sesuai la..

aku dah bosan....aku memang nak keluar dari kotak yang aku duduk ni,, aku nak duduk atas padang hijau..

en.Adam said...

aloy....aku x nk mintak lebih2..kalu x dapt padang hijau pun xpe..aku cuma nak keluar je,duk sebelah tempurung je..asalkan dapat kuar dna bebas..

ab.......cipataan allah bagi manusia untuk berfikir dan menggunakan sebaik mungkin....