Friday, December 19, 2008

LEGO


bagi aku hidup ini umpama lego....

anda diberikan satu set lego dan ditinggalkn keseorangan,secara automatiknye tangan2 anda akan mengmbil kepingan2 lego tersebut dan membentuk satu objek menggunakn blok2 lego tersebut,kita bebas untuk membentuk apa yang kita mahukan,tak kira lah apa yang anda bentuk itu menjadi dinasor ke,monster dalam tasik ke,kereta ke,bangunan ke,orang ke,binatang ke,suke hatilah kerana apa yang anda bentukkan mencerminkan diri anda sebenar.Anda tidak memerlukan sesiapa untuk mengarah atau menyuruh anda untuk membentuk sesuatu,dengan otak pemikiran anda,nescaya anda mampu membentuk sesuatu dan sudah tentu akan berpuas hati dengan hasilnye.Nescaya jika anda membentuk sesuatu mengikut arahan atau suruhan orang nescaya anda tidak akan berpuas hati dgn hasil tersebut,itu bukan nye hasil anda sendri,tapi hasil orang lain.Jikalau terdapat kesusahan dan halangan dalam usaha membentuk lego tersebut maka anda akan meminta pertolongan keluarga atau kawan rapat bagi menbantu anda,dan ia akan menjadi lebih sempurna dan bermakna.Satu lagi perkara yang menyeronokan tentang lego ini adalah apabila anda melakukan kesilapan,anda boleh merombak semula dan mulakan semula dari awal,belajar dari kesilapan,kalau tersilap lagi,rombak lagi,dan mula sekali lagi,kalau silap lagi,mulakan lagi,kerana kita semua harus belajar dari kesilapan,jikalau anda belajar dengan kesilapan maka percayalah lego itu akan menjadi sesuatu yang lebih sempurna dan sesuatu yang mampu anda banggakan!

2 comments:

Aloy Paradoks said...

aku tak percaya hidup ini ibarat lego.Aku tak setuju. aku nescaya monster didalam tasik. hidup ini ibarat LEGO bagi aku.

ko setuju tak.. ia boleh dibentuk dan kadangkala jika silap atau mahu diubah, kita boleh diubah..

seperti aku kata, hidup ni ibarat Lego... aku tak percaya Lego ini hidup.Bagi aku hidup tidak ibarat Lego. kerana bagi aku Lego itu hidup...

apa yang menghidupkannya?
ha,, yang ni kita tak tahu ni...

abrodam said...

skaran da ada lego yg guna bateri,mgkn boleh menghidupkn lego??