Monday, November 1, 2010

Mannequeen


Hai.
Nama saya Zue, dulu saya manusia normal
hidup normal macam kamu semua..
tapi sekarang saya dah jadi patung,
ye patung, yang selalu kamu nampak bila jalan jalan
cuci mata di Masjid India. Mungkin juga salah satu patung yang
kamu nampak itu adalah saya.
Mengapa saya jadi begini???Ok, cerita dia macam ni.

Semuanya bermula kerana seorang lelaki. Lelaki yang bernama Hafiz.
Saya dahulu nya seorang penulis di salah satu majalah fesyen di Kuala Lumpur, suatu hari tu, saya menghadiri sebuah majlis fesyen, tujuan nya untuk cover story event tu lah, bukan nya dari awal saya pasang niat nak cari balak sorang dua kat majlis ni. Tapi, itulah, kerja tuhan ni siapa pun tak boleh kacau. Kalau dah jodoh kat mana mana pun boleh jumpa. Hari itu pertama kali saya bertentangan mata dengan Hafiz,terus jatuh cinta. Cinta Pandang Pertama. Hehehe. Saya yang memulakan langkah pertama, yelah, Lelaki ni kadang kadang penakut juga, saya tegur dia dan alangkah gembiranya teguran saya disambut dengan ramah sekali oleh Hafiz. Kami bersembang sepanjang malam, saya dapat rasakan kami mempunyai 'connection', satu 'chemistry' yang sangat kuat. Akhirnya, kami bertukar-tukar nombor dan berjanji mahu jumpa lagi minggu hadapan. Mana boleh first date terus bawak balik rumah, nanti orang kata desperate sangat.

Hafiz kata, dia lebih suka pada mereka yang lebih mempunyai sifat feminin. Kerana terlampau mengidamkan si Hafiz ni, macam macam dah saya buat, dan beribu ribu saya habiskan demi menyediakan diri saya supaya kena dengan selera Hafiz. Orang kata kalau dah cinta, macam macam benda kita buat, Slave of Love kononya. Tapi, sebelum jadi apa apa dengan Hafiz tu,
saya balik kampung dulu, nak jumpa ibu bapa, ambil berkat. Nanti kalau dah jodoh boleh kahwin terus, buat apa tunggu lama-lama.

"Mak tak berkati kamu, kalau kamu nekad juga nak teruskan benda ni, mak sumpah kamu jadi patung bila kamu jumpa dia!"

Itu ayat ayat terakhir mak saya. Amboi, marah betul dia kan?Biasalah orang kampung, kolot sikit pemikiranya. Tapi saya tak peduli dengan amaran keras mak saya. Cinta pada Hafiz makin hari makin membuak buak, asyik angau je. Lantak lah apa nak jadi, saya kol Hafiz dan minta ingin keluar bersama dia, saya cakap mesti keluar juga, soal hidup mati ni.(dramatik kan?)
So, Hafiz bersetuju mahu keluar petang itu, dia cakap lepas habis kerja tunggu dia kat kawasan Ofis dia.

Petang itu, saya menunggu Hafiz di celah celah kedai Sari Raju dan gedung pakaian Ahmad. Ofis Hafis betul betul di seberang jalan, senang sikit boleh tengok dia turun ofis dari sini, bila dia dah turun saya akan terus melambai lambai tangan dan melontarkan senyuman yang paling manis sekali pada dia, biar jatuh luluh hati dia.

10 minit kemudian nampak kelibat Hafiz, perasaan saya teruja ya amat, lalu ingin dilontarkan senyuman yang saya katakan mengancam itu tapi mulut saya kaku, kebas semacam je. Saya cuba mengarahkan tangan saya untuk diangkat tinggi-tinggi dan melambai namun tangan saya juga sudah tidak mahu mengikut arahan, satu badan saya sudah keras dan kaku, otak saya mampu berfikir namun tidak mampu untuk mengarah anggota badan saya untuk bergerak mengikut kemahuan lagi. Rupanya mak tak bergurau.


*****************************************

"Hmmm apalah yang dah jadi dengan Hazuewan tu ye bang?Abang ni cubalah nasihat dia sikit." Keluh seorang ibu mengenangkan anak nya.

5 comments:

bias® said...

panjang. aku tak baca. marah tak?

encik ADAM said...

ai tak marah yu

sisleyxmex said...

siri kecenderungan seks bersamaan jenis.

notredwarrior said...

kreatif giler cite ni

raihansyaz said...

dah agak dah, mesti cerita tukar jantina ni